fbpx
Loading Events
Medberoende på jobbet

Medberoende på jobbet

22 november 2024 08:30 - 09:30

Kostnadsfri föreläsning on-line.

Medberoende på jobbet kan märkas av när en person blir alltför involverad i att hantera en kollega eller chef som har ett problem, till exempel missbruk, psykisk ohälsa, eller andra personliga svårigheter. Personen som utvecklar medberoende tenderar att fokusera så mycket på den andres problem att det påverkar deras egna prestationer och välmående negativt. Ett annat ord som kan användas för medberoende är överengagerad där innebörden är densamma som att man försummar sina egna behov och uppgifter, vilket kan resultera i stress och utbrändhet. Man blir känslomässigt involverad i situationen, vilket är en central aspekt av medberoende.

Denna föreläsning vänder sig till dig som är chef, HR, arbetsledare eller medarbetare och tar upp bland annat detta:

Tecken på medberoende på jobbet:

  1. Överdriven ansvarstagande: Personen tar på sig mer än sin del av arbetet för att täcka upp för den kollega eller chef som har problem. De kan t.ex. ta över uppgifter för att den andra inte klarar av dem, vilket kan leda till arbetsrelaterad utmattning.
  2. Svårighet att sätta gränser: Medberoende personer har ofta svårt att säga nej, även när arbetsbelastningen blir ohållbar. De känner sig skyldiga att ställa upp, även om det sker på bekostnad av deras egen hälsa.
  3. Rädsla för att konfrontera: Det kan finnas en rädsla för att ta upp problem med den person som mår dåligt, av rädsla för att göra situationen värre eller för att skapa konflikt. Detta gör att de istället håller problem hemliga och skyddar personen från negativa konsekvenser.
  4. Emotionell utmattning: Att hela tiden försöka lösa en annan persons problem, på bekostnad av sina egna behov och känslor, kan leda till känslomässig och fysisk utmattning. Det kan även skapa en känsla av hopplöshet och frustration när problemen kvarstår trots insatserna.

Konsekvenser av medberoende på jobbet:

  • Försämrad arbetsmiljö: Medberoende beteenden kan bidra till en ohälsosam arbetsplats där problem inte hanteras öppet, och där vissa anställda bär en orimligt stor arbetsbörda.
  • Ökad stress och utbrändhet: Den som är medberoende riskerar att drabbas av hög stress och till och med utmattningssyndrom på grund av den konstanta pressen att hantera både sitt eget och någon annans arbete.
  • Nedsatt produktivitet: När en medarbetare lägger så mycket energi på att ta hand om en annan kollegas problem minskar ofta deras egen effektivitet och fokus på sina arbetsuppgifter.

Hur hantera medberoende på jobbet:

  1. Medvetenhet: Första steget är att bli medveten om problemet och erkänna att man tar på sig ett ansvar som inte är ens eget.
  2. Sätta gränser: Det är viktigt att kunna sätta tydliga gränser för vad man kan och bör göra på arbetsplatsen, och låta personen som har problem ta ansvar för sina egna handlingar.
  3. Söka hjälp: Det kan vara bra att involvera HR eller arbetsledare för att få stöd och vägledning. Företag kan också ha rutiner för hur man kan hjälpa medarbetare med beroendeproblem, vilket minskar behovet av att enskilda kollegor blir medberoende.
  4. Utbildning och stöd: Att utbilda både anställda och chefer om hur beroende och medberoende fungerar kan skapa en mer stödjande arbetsmiljö och förhindra att medberoende utvecklas.

Föredragshållare: Kristina Eriksson Petrovski


Share This Event

2691059
DD
DAYS
HH
HOURS
MM
MIN
SS
SEC

Details

Date:
22 november
Time:
08:30 - 09:30

Venue

Online evenemang via Zoom
Online Sverige + Google Map

Organizer

In-sikt Kunskap & terapipartner
Phone
010-14 15 330
Email
e-post@in-sikt.se
View Organizer Website